Go to content

Fastsættelse af bonitet og jordbundsklasser

Forud for beregningen og projekteringen af CO2-enheder skal der på projekt- og eventuelt helt ned på bevoksningsniveau fastsættes bonitet/boniteter for projektarealet.
Som udgangspunkt fastsættes boniteten af projektejer/projektejers konsulent. Boniteten fastsættes med baggrund i lokalkendskab til den konkrete jordbund og øvrige vækstbetingelser, herunder eventuelt ved sammenligning med kendte vækstvilkår fra omkringliggende skove. Der udarbejdes ved ansøgningen en kort begrundelse for den formodede bonitet.
Boniteten kan angives som høj, middel eller lav, og henviser til, om lokaliteten er henholdsvis højtproducerende, middelproducerende eller lavt producerende.
Som vejledende fastsættelse af bonitet kan der tages udgangspunkt i inddelingen af jordbundstyper fra Bekendtgørelse om jordbundstypeklassifikation. Klimaskovfonden har opstillet forslag til vejledende bonitet for de enkelte jordbundstyper i Tabel 2.
Der er dog tale om en forenkling af virkeligheden, og variationen ift. bonitet kan variere væsentligt mellem lokationer med samme jordbundsklassificering, bl.a. som følge af kystnærhed, vandforhold, dybereliggende jordlag mv. 
Tabel 2: Oplæg til sammenhæng mellem jordbundstyper 1-12, jordtype og forslag til bonitet.
JB nr.
Jordtype
Bonitet
1
Grovsandet jord
Lav
2
Finsandet jord
lav
3
Grov lerblandet jord
Middel
4
Fin lerblandet jord
Middel
5
Grov sandblandet lerjord
Høj
6
Fin sandblandet lerjord
Høj
7
Lerjord
Høj
8
Svær lerjord
Høj
9
Meget svær lerjord
Individuel vurdering
10
Siltjord
Individuel vurdering
11
Humus
Individuel vurdering
12
Speciel jord
Individuel vurdering

Forudsætning i kulturmodeller

Med baggrund af Klimaskovfondens krav til de skovrejsningskulturer, der kan gives støtte til, har Klimaskovfonden udarbejdet foruddefinerede standard kulturmodeller, der beskriver de specifikke træartsblandinger, når der anlægges skov. For hver kulturmodel beregnes den forventede CO2-binding.
Kulturmodellerne sammensættes, så de med baggrund i de forudsatte dyrkningsmodeller (beskrevet i afsnittet ”hugst og foryngelse”) kan understøtte, at skovrejsningsprojektet på lang sigt udvikler sig henimod robuste, varierede og klimatilpassede skove, der kan forvaltes efter principper for bæredygtig skovdrift.
Der er udarbejdet kulturmodeller, der kan anvendes på henholdsvis høj, middel og lav bonitet.
Ved juletræsbevoksninger der udvikles til skov antages det i kulturmodellerne, at træerne er 15 år fra begyndelsen, da juletræsbevoksningen maksimalt må være 20 år. Juletræerne kan benyttes som hjælpetræart, her antager modellen at træerne er fjernet inden år 20. Juletræerne kan erstatte "NÅL - valgfri", men ikke kombineres, så den samlede andel af nål overstiger procentandelen for "NÅL - valgfri".
I det enkelte projekt vælges specifikke kulturmodeller på bevoksnings-/litraniveau. Ved den praktiske etablering af projektet (plantningen), vil det – indenfor de fastsatte rammer for den enkelte standardmodel - være muligt i mindre omfang at justere og tilpasse træartssammensætningen og indblandingsprocenterne.

Klimaskovfondens kulturmodeller

Navn på kulturmodel
Bonitet den kan anvendes på
Høj
Middel
Lav
Skovbryn (lav)
X
Skovbryn (middel/høj)
X
X
EG/SKOVFYR
X
X
EG/ANDET LØV
X
X
BØG/ANDET LØV
X
X
X
BØG/NÅL
X
X
X
ÆR/SPIDSLØN
X
X
RØDEL
X
X
X
BIRK
X
X
X
ANDET LØV
X
X
X
DOUGLAS
X
X
X
GRANDIS
X
X
X
ÆDELGRAN
X
X
X
SKOVFYR
X
X
RØDGRAN
X
X
X
SITKAGRAN
X
X
X
LÆRK
X
X
X
Græsningsskov
X
X
X
Skoveng med tilplantning
X
X
X
Naturlig tilgroning/urørt skov
X
X
X
Naturlig tilgroning/dyrket
X
X
X
De angivne kulturmodeller er nærmere beskrevet i Excel arket med Klimaskovfondens beregningsmodel for CO2-optag ved skovrejsning, under fanen ”kataloget over kulturmodeller”. Antallet af mulige kulturmodeller i Klimaskovfondens projekter vil løbende blive evalueret og eventuelt udvidet.
Den løbende udvikling af CO2 i det stående lager af træ og den totale produktion for de enkelte kulturmodeller beregnes ud fra den forholdsmæssige træartssammensætning i de definerede kulturmodeller – og på baggrund af data fra de respektive tilvækstoversigter for træarterne i ren-bestand.
I de enkelte bevoksningsmodeller udarbejdes en forholdsmæssig fordeling, der summer til 100 % af de forventede varige bestandstræarter. Denne fordeling kan reguleres senere i bevoksningens livscyklus, hvis træartsfordelingen ændres pga. f.eks. udhugning eller andet.
CO2-optaget i eventuelle hjælpetræarter (ammetræer, sportræer mv.) medregnes i det omfang og i den periode, hvor træerne er til stede i kulturerne.
Hjælpetræarterne forudsættes afviklet indenfor de første 20 år af kulturernes levetid, hvorefter hjælpetræarternes andele i kulturerne tillægges de blivende træarter. Dette gælder også, hvor der benyttes juletræer som hjælpetræart. Her antages det tilsvanrede, at hjælpetræerne har en gennemsnits alder på 15 år, da juletræbevoksningne maksimalt må have en alder på 20 år, når den bliver omlagt.
På grund af veje, skovningsspor, mindre ubevoksede arealer mv. har de fleste bevoksninger i danske skove normalt en bevoksningsprocent på under 100. Regulering ift. aktuel bevoksningsprocent foretages for den enkelte bevoksning i det enkelte projekt når projektets inputdata indtastet. Hvis der ønskes en kultur-/bevoksningsmodel med en generelt lavere bevoksningsprocent kan det reguleres ved reduktion af de enkelte træers andele i bevoksningen.
Kulturmodel nr. 3
Kan anvendes på
Art
Indblandingsprocent
Bemærkning
Høj
Middel
Lav
Interval
EG/SKOVFYR
X
X
Træart 1:
EG
30-60 %
Træart 2:
SKOVFYR
10-20 %
Træart 3:
LÆRK
0-20 %
Bør plantes gruppe- eller holmevis, for at de ikke overgror øvrige arter
Træart 4:
LØV - valgfri
10-20 %
Vælges blandt hjemmehørende arter på Klimaskovfondens liste over godkendte træ- og buskarter
Træart 5:
Hjælpetræart:
Valgfri
0-20 %
Evt. forkultur af juletræer
Juletræer (NGR)
0-20 %
Figur 4: Udklip fra beregningsmodellen, der viser hvordan valg af træarter, hjælpetræart, tilvækstmodel og andel af artsammensætning vælges i modellen.
Krav til plantetal, renholdelse og peleje af kulturerne er defineret i Klimaskovfondens skovkriterier.
Stamtal fra år 20 og frem er defineret i de enkelte træartes tilvækstmodeller. For modeller udtrukket af VIDAR er det forudsat, at der ved alderen 20 år er et stamtal på 4.000 stk./ha for løvtræer og 3.000 stk./ha for nåletræer.
Kulturmodel nr. 11
Kan anvendes på
Art
Indblandingsprocent
Bemærkning
Høj
Middel
Lav
Interval
DOUGLAS
X
X
X
Træart 1:
DGR
20-50 %
Andel af DGR er ved kulturanlæg relativt lavt - andel forøges gennem omdrift ved hugst
Træart 2:
NÅL - valgfri
0-60 %
Kan erstattes af tidligere juletræer på arealet.
Træart 3:
LØV - valgfri
10-20 %
Vælges blandt løvtræarter på artslisten - plantes i grupper/holme. Kan erstattes af LÆR
Træart 4:
Juletræer (NGR)
0-60 %
Tidligere juletræerne kan erstatte NÅL-valgfri, men ikke kombineres så den samlede andel af nål overstiger 60%
Træart 5:
Hjælpetræart:
Valgfri
10-20 %
Evt. forkultur af juletræer
Juletræer (NGR)
0-20 %

Dødt ved, litter og jordbund

En væsentlig del af kulstofbindingen i skovrejsningsprojekter sker i gradvis opbygning af dødt ved og opbygningen af skovbundens litterlag.
På det nuværende vidensgrundlag kan den akkumulerede kulstofbinding i dødt ved og litterlaget estimeres på baggrund af Danmarks Skovstatistik, som det fremgår af Tabel 3.
Tabel 3 Gennemsnitsværdier for akkumuleret CO2 bundet i dødt ved og litter. Værdierne er baseret på gennemsnitsdata fra Johannsen, V. K., Nord-Larsen, T., Vesterdal, L., & Bentsen, N. S., (2020), side 17-18.
Alder
0-10
10-20
20-30
30-40
40-50
Dødt ved tons CO2æ/ha
0
0,3
0,5
2,5
4,4
Litterlag tons CO2æ/ha
0
8,5
17,0
33,3
49,6
I alt tons CO2æ/ha
0
8,8
17,5
35,8
54,0
På baggrund af disse gennemsnitstal fra Danmarks Skovstatistik estimeres udviklingen af CO2-lageret i dødt ved og litterlaget i de enkelte år ved hjælp af interpolation, hvor den angivne gennemsnitsværdi for aldersintervallerne i tabellen forudsættes opnået midt i intervallet. Udviklingen ses i Figur 6.
Antal år51015202530354045505560Tons CO2eq/ha051015202530354045CO2 Dødt vedCO2 LitterlagUdvikling i lager af CO2 i dødt ved og litterlag
Figur 6: Estimeret udvikling af CO2 i dødt ved og litterlag baseret på data fra Danmarks Skovstatistik.
COLOURBOX48326920 lille.jpg

CO2 binding i mineraljorden

På tidligere landbrugsarealer vil jordens kulstofpulje øges ved skovrejsning. Stigningen i jordens kulstofindhold er som gennemsnitsværdi angivet til 0,77 t CO2e /ha/år[1] til og med år 100.
Effekten af den gradvist øgede kulstofpulje medregnes derfor i hver af de enkelte CO2-modeller (kulturmodeller), og tæller således med for de områder, hvor der plantes skov.
Ændringer af jordens kulstofindhold medregnes ikke for øvrige arealer i projektområdet, da ændringen for disse områder kun vil være begrænset. Dertil kommer, at det er relativt komplekst at forudsige, hvilke ændringer, der vil forekomme for disse områder.

[1] Johannsen, V. K., Nord-Larsen, T., Vesterdal, L., & Bentsen, N. S., (2020). Kulstofbinding ved skovrejsning 2020: Sagsnotat, 44 s.