Go to content

Fastsættelse af bonitet og jordbundsklasser

Forud for beregningen og projekteringen af CO2-enheder skal der på projekt- og eventuelt helt ned på bevoksningsniveau fastsættes bonitet/boniteter for projektarealet.
Som udgangspunkt fastsættes boniteten af projektejer/projektejers konsulent. Boniteten fastsættes med baggrund i lokalkendskab til den konkrete jordbund og øvrige vækstbetingelser, herunder eventuelt ved sammenligning med kendte vækstvilkår fra omkringliggende skove. Der udarbejdes ved ansøgningen en kort begrundelse for den formodede bonitet.
Boniteten kan angives som høj, middel eller lav, og henviser til, om lokaliteten er henholdsvis højtproducerende, middelproducerende eller lavt producerende.
Som vejledende fastsættelse af bonitet kan der tages udgangspunkt i inddelingen af jordbundstyper fra Bekendtgørelse om jordbundstypeklassifikation. Klimaskovfonden har opstillet forslag til vejledende bonitet for de enkelte jordbundstyper i Tabel 2.
Der er dog tale om en forenkling af virkeligheden, og variationen ift. bonitet kan variere væsentligt mellem lokationer med samme jordbundsklassificering, bl.a. som følge af kystnærhed, vandforhold, dybereliggende jordlag mv. 
Tabel 2: Oplæg til sammenhæng mellem jordbundstyper 1-12, jordtype og forslag til bonitet.
JB nr.
Jordtype
Bonitet
1
Grovsandet jord
Lav
2
Finsandet jord
lav
3
Grov lerblandet jord
Middel
4
Fin lerblandet jord
Middel
5
Grov sandblandet lerjord
Høj
6
Fin sandblandet lerjord
Høj
7
Lerjord
Høj
8
Svær lerjord
Høj
9
Meget svær lerjord
Individuel vurdering
10
Siltjord
Individuel vurdering
11
Humus
Individuel vurdering
12
Speciel jord
Individuel vurdering