Go to content

Beregningsmetode til optag og lagring af CO2

Klimaskovfondens beregningsmetode følger IPCC’s guidelines for beregning af lagring af kulstof i landbrugsarealer, der omlægges til skov.
Til beregningen af optag og lagring af CO2 i skov anvendes ”biomasseligninger” som beregningsmetode, som beregner den levende over- og underjordiske biomasse. Metoden er beskrevet i notat fra Københavns Universitet: Fremskrivning af kulstof i skovene i periodeplanen[1]. Derudover baserer beregningen af dødt ved, litter og kulstofbinding i jordbund sig på data fra Danmarks Skovstatistik[2], som gennemgås i efterfølgende afsnit.
Som indgangsværdi i biomasseligningerne anvendes diameter og højde for enkelttræet i bevoksningen. Output fra biomasseligningerne er enkelttræets samlede biomasse i kg, der kan omregnes til kg. kulstof ved at gange med 0,5. Omregning til CO2-ækvivalenter (CO2æ) sker ved anvendelse af den molekylære ratio mellem CO2 og C på 44/12.
I beregningen af henholdsvis CO2-indholdet i skovens stående bevoksning og i hugstudtaget, anvendes henholdsvis den stående bevoksning og hugstudtagets grundfladevægtede middeldiameter (Dg) og middelhøjde (Hg), som indgang. Bevoksningens/hugstens samlede CO2-indhold beregnes ved at gange middeltræets CO2-indhold med stamtallet for henholdsvis bevoksningen/hugstudtaget.
Biomasseligninger findes for henholdsvis stammemasse, kronemasse og rodmasse, og træernes samlede masse findes ved summen af disse.

[2] Johannsen, V. K., Nord-Larsen, T., Vesterdal, L., & Bentsen, N. S., (2020). Kulstofbinding ved skovrejsning 2020: Sagsnotat, 44 s.
Bevoksningsprocenten for de nyanlagte projekter kan være op til 100 %. Ifølge Skovstatistikken 2020[3] er ca. 5 % af Danmarks skovareal karakteriseret som ”andet”, der omfatter midlertidigt ubevoksede arealer og hjælpearealer i skov.
Biomasseligningernes generelle form:
BMstamme = a0 • (d • 1000)a2 • (h - 0,3)a2
BMkrone = ß0 • (d • 1000)ß2 • (h - 0,3)ß2
BMrødder = y0 • (d • 1000)y2 • (h - 0,3)y2
BMag = BMstamme + BMkrone
BMtræ = BMag + BMrødder
I ligningerne angiver ”𝑑” er det enkelte træs diameter målt i brysthøjde (dbh), og “ℎ” er enkelttræets totalhøjde.Da formlen bruges på hele bevoksninger efter middeltræmetoden, anvendes 𝐷𝑔 og 𝐻𝑔, som hhv. 𝑑 og ℎ. De variable er angivet i meter.
Modellens parametre: 𝛼0 − 𝛼2, β0 − β2 og 𝛾0 − 𝛾2 er træartsspecifikke.
Parametrene 𝛾0 − 𝛾2 findes ikke for alle træarter. For alle løvtræarter anvendes 𝛾0 − 𝛾2 for bøg. For alle nåletræsarter anvendes 𝛾0 − 𝛾2 for rødgran (med undtagelse af sitkagran, der har egne parametre).

[3] Nord-Larsen, T., Johannsen, VK., Riis-Nielsen, T., Thomsen, I. M., & Jørgensen, B. B. (2021). Skovstatistik 2020. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet.