Validering og verifikation

Monitorering, rapportering og verifikation (ofte omtalt som MRV-processen) er et grundlæggende element i alle frivillige klimaprojekter og nationale og internationale projektstandarder for at sikre troværdigheden af projekterne, effekten og overholdelse af standarden. Klimaskovfonden opdeler den såkaldte MRV-proces i projektvalidering og effektverifikation.  
Grundlæggende er processen med validering og verifikation designet til at identificere, håndtere og dokumentere, at der er overensstemmelse mellem projektets tilsagn og det faktisk udførte projekt.  
Processen beskriver transparente retningslinjer for reduktion af støtte eller tilbagebetaling i tilfælde af, at projektet afviger fra det projekterede. Processen skal herudover sikre, at kulstoflagringen på arealet løbende verificeres, så der er grundlag for konvertering af CO2-enheders status fra ex-ante til ex-post, og at der gennemføres overførsler til og fra buffer. Slutteligt dokumenteres den opnåede CO2-effekt på arealet, så projektet formelt kan afsluttes. 

Projektvalidering

Sker typisk én gang og efter projektgennemførslen og har til formål at tilsikre at projektet er opført som beskrevet i standarden. 

Effektverifikation

Dette sker løbende og flere gange og har til formål at tilsikre at projektets budgetterede effekter eftervises og projektet generelt udvikler sig som ønsket – herunder løbende overførsler til og fra buffer i tilfælde af afvigelser fra projektets CO2-budget.   

Seks trin i processen

Der er seks trin i validering af projekt og verifikation af effekt:
  1. Færdigmelding af projekt
  2. Projektvalidering ved Klimaskovfonden
  3. Uafhængig projektvalidering 
  4. Verifikation 1 foretages af Klimaskovfonden 
  5. Uafhængig Verifikation 1  
  6. Løbende CO2-verifikation 
 

Proces for validering og verifikation af Klimaskovfondens skovrejsningsprojekter 

Processen for validering og verifikation opstartes, når projektet er gennemført og kan færdigmeldes i overensstemmelse med projektets endelige tilsagnsbrev. Hvis lodsejer ønsker tilretninger i forhold til tilsagn og projektbeskrivelse, skal dette godkendes af Klimaskovfonden inden projektet udføres og færdigmeldes. Tilhørende projektdokumenter skal opdateres.    
I tilfælde af, at der i løbet af processen identificeres afvigelser, der ultimativt kan give anledning til reduktion eller tilbagebetaling af støtte, er disse forhold beskrevet i afsnittet ”Håndtering af afvigelser i projekter”.  
I tilfælde af, at processen giver anledning til afvigelser mellem budgetteret CO2-effekt og verificeret CO2-effekt, der medfører overførsler til eller fra buffer, er dette forhold beskrevet under afsnittet "Buffer".
Alle omkostninger til validering og verifikation i form af lodsejers eget tidsforbrug og eventuel benyttelse af konsulenter, påhviler lodsejer.  
Alle omkostninger til kontroller gennemført af Klimaskovfondens eget personale eller uafhængig tredjepart, påhviler Klimaskovfonden. Klimaskovfonden og uafhængig tredjepart gennemfører både projektvalidering og verifikation 1. Dette sikrer, at projekterne lever op til internationale standarder på det frivillige CO2-marked. Processen for validering og verifikation evalueres løbende. 

 Trin 1: Færdigmelding af et projekt 

 Lodsejer eller skovkonsulent bekræfter på e-mail til sagsbehandler i Klimaskovfonden, at projektet er afsluttet i overensstemmelse med projektbeskrivelsen. I bekræftelsen vedhæftes kvittering for plantekøb hos planteleverandør, hvoraf der som minimum fremgår projektets samlede plantetal fordelt på bevoksninger/litra og træarter. 
Færdigmelding kan ske straks efter projektets gennemførsel og skal ske senest 1 år efter.

Trin 2: Projektvalidering foretages af Klimaskovfonden 

Efter projektet er færdigmeldt udfører Klimaskovfonden en projektvalidering. Projektvalideringen skal sikre, at anlægget er sket i overensstemmelse med de rammer og retningslinjer som fremgår af tilsagnsbrevet.  Projektvalideringen sker ved et fysisk kontrolbesøg på projektarealet og en gennemgang af projektets dokumentation. 
Hovedelementerne i projektvalideringen er: 
  • at det fredsskovpligtige areal og arealet i tilsagnsbrevet stemmer overens med det beplantede areal 
  • at beplantningen er udført jf. projektbeskrivelsen og opfylder Klimaskovfondens rammer og retningslinjer for skovrejsning, herunder kontrol af hegn, plantetal, kulturmodeller med mere. 
Hvis Klimaskovfonden kan validere projektet uden anmærkninger, skal projektvalideringen afsluttes. Det tilstræbes at dette sker senest to måneder efter lodsejers færdigmelding af projektet. 
Hvis Klimaskovfonden kan validere projektet uden anmærkninger, udbetales 80% af det støtteberettigede beløb. Det tilstræbes at beløbet er udbetalt senest tre måneder efter lodsejers færdigmelding af projektet.  
Hvis der under validering konstateres afvigelser, håndteres dette i en proces, der beskrives i afsnittet ”Håndtering af afvigelser i projekter”.
Når projektvalideringen er afsluttet, udarbejder og underskriver Klimaskovfonden en Projektvalideringsrapport

Trin 3: Uafhængig projektvalidering 

Udover Klimaskovfondens projektvalidering gennemføres også en projektvalidering af en uafhængig tredjepart. Klimaskovfonden rekvirerer en validator (firma) fra listen af godkendte validatorer til at forestå projektvalidering. 
Hovedelementerne af den uafhængige projektvalidering er i høj grad identisk med Klimaskovfondens egen validering, dog kontrolleres yderligere at servitutter er endeligt tinglyst på ejendommen, og har til formål at sikre at Klimaskovfondens projekter lever op til de internationale standarder for det frivillige CO2-marked omkring uafhængig projektvalidering.  
Den udpegede validator får af Klimaskovfonden tilsendt projektets dokumentation herunder Klimaskovfondens Projektvalideringsrapport
Det er validator, der uafhængigt beslutter, hvorvidt projektet kan valideres alene baseret på kontrol af projektets dokumentation, eller hvorvidt der skal gennemføres en fysisk inspektion af projektarealet. 
Hvis validering sker uden anmærkninger, skal den uafhængige validering søges afsluttet senest tre måneder efter validator modtager projektets dokumentation.  
Hvis der under tredjepartsvalideringer konstateres afvigelser, håndteres dette i en proces, der beskrives i afsnittet "Håndtering af afvigelser i projekter"
Den uafhængige projektvalidering afsluttes ved at validator underskriver ”Projektvalideringsrapporten” således denne slutteligt er underskrevet af både Klimaskovfonden og uafhængig tredjepart. Den endelige ”Projektvalideringsrapport” sendes til Klimaskovfonden. 
Når ”Projektvalideringsrapporten” er endelig og tredjepartsgodkendt tilknyttes rapporten Det Danske Klimaregister der er offentligt tilgængeligt, ligesom projektet får tilknyttet 85% af de fremtidigt budgetterede CO2-enheder i ex-ante status. De resterende 15% af de fremtidigt budgetterede CO2-enheder tilgår buffer i ex-ante status. 

Trin 4: Verifikation 1 foretages af Klimaskovfonden 

Tidligst 30 måneder (2,5 år) og senest 42 måneder (3,5 år) efter færdigmelding tilstræber Klimaskovfonden at udføre Verifikation 1, også kaldet ”sundhedstjekket”. 
Sundhedstjekket skal sikre, at skoven er kommet godt igennem den kritiske etableringsfase og er blevet driftet og udvikler sig efter de rammer og retningslinjer, der fremgår af tilsagnsbrevet. 
Sundhedstjekket foregår ved et fysisk kontrolbesøg på projektarealet. 
I forbindelse med sundhedstjekket kontrolleres blandt andet følgende: 
  • Lever kulturerne fortsat op til krav om plantetal? 
  • Er der huller i kulturer som følge af frost, tørke eller ukrudtstryk? 
  • Er hegnet fortsat funktionsdygtigt? 
  • Er der spor efter gødning og/eller sprøjtemidler? 
Hvis Klimaskovfonden kan verificere projektet uden anmærkninger, udbetales de resterende 20% af det støtteberettigede beløb. Det er hensigten, at beløbet skal udbetales senest 1 måned efter afsluttet verifikation.  
Hvis der under sundhedstjekket konstateres afvigelser i projektet, håndteres dette i en proces, der beskrives i afsnittet "Håndtering af afvigelser i projekter"
Når verifikation 1, sundhedstjekket, er afsluttet udarbejdes og underskriver Klimaskovfonden en Sundhedsrapport.

Trin 5: Uafhængig Verifikation 1  

Udover Klimaskovfondens Verifikation 1 gennemfører uafhængig tredjepart ligeledes en verifikation. Klimaskovfonden udpeger verifikator (firma) fra listen af godkendte verifikatorer. 
Hovedelementerne af den uafhængige verifikation 1 er identisk med Klimaskovfondens egen verifikation og har til formål at sikre, at Klimaskovfondens projekter lever op til de internationale standarder for det frivillige CO2-marked omkring uafhængig effektverifikation.  
Den udpegede verifikator får af Klimaskovfonden tilsendt projektets Sundhedsrapport
Det er verifikator, der uafhængigt beslutter, hvorvidt projektet kan verificeres alene på baggrund af den fremsendte Sundhedsrapport, eller om der også gennemføres en fysisk inspektion af projektarealet. 
Hvis verifikation sker uden anmærkninger, skal den uafhængige verifikation tilstræbes afsluttet senest tre måneder efter verifikator modtager Sundhedsrapporten.  
Hvis der under den uafhængige verifikation konstateres afvigelser i projektet, håndteres dette i en proces, der beskrives i afsnittet "Håndtering af afvigelser i projekter"
Den uafhængige projektverifikation afsluttes ved, at verifikator underskriver Sundhedsrapporten, så rapporten er underskrevet af både Klimaskovfonden og uafhængig tredjepart. Den endelige Sundhedsrapport sendes til Klimaskovfondens sagsbehandler og journaliseres som dokumentation. 
Når Sundhedsrapporten er endelig og tredjepartsgodkendt tilknyttes projektoplysninger til Det Danske Klimaregister, der er offentligt tilgængeligt. Derudover overføres de relevante CO2-enheder fra ex-ante til ex-post for både buffer og projektet i klimaregistret. 

Trin 6: Løbende CO2-verifikation  

CO2-verifikation gennemføres med passende intervaller fra år 10 efter projektets færdigmelding og løbende indtil projektperiodens afslutning.  
Formålet med den løbende CO2-verifikation er at opgøre projektets reelle CO2-effekt og sikre eventuelle overførsler til eller fra buffer hvis budgetteret effekt og reel effekt afviger. 
Tilgang, interval og uafhængig verifikation er endnu ikke fastlagt endeligt. Dette skyldes primært, at udviklingen indenfor teknologiske løsninger til opgørelse af landbaserede biogene kulstoflagre er i kraftig udvikling og som ultimativt forventes at kunne give anledning til en både omkostningseffektiv og højfrekvent CO2-verifikation.  
Go to content