Klimaskovfonden arbejder med en buffer, hvor en delmængde af projekternes budgetterede CO2-effekter tilsidesættes. Dette sker for at håndtere risici for, at den forventede klimaeffekt ikke opnås. På den måde har bidragsydere sikkerhed for, at den effekt, de har bidraget til, rent faktisk finder sted.
Bufferen etableres som en fælles buffer for alle projekter under Klimaskovfondens standard, herunder både skovrejsnings- og lavbundsprojekter samt eventuelle klimakompensationsprodukter. Udover en buffer etableres også en modelusikkerhed.
Risici for manglende effekt af skovrejsning
Skovrejsningsprojekter kan udsættes for hændelser eller fejlprojekteringer, som stopper eller forsinker kulstoflagring, og hændelser, der frigiver tidligere lagret kulstof.
Disse hændelser kan både forekomme lokalt (hændelse, der rammer én skov for eksempel skovbrand) eller i en mere global kontekst (hændelse, der rammer større områder og dermed flere skove samtidig for eksempel sygdomsudbrud for særlige træarter).
Hændelserne kan ligeledes forekomme utilsigtet (for eksempel grundet tørke) eller tilsigtet (for eksempel hvis en lodsejer vælger at renafdrive en skov).